Μπορώ να δώσω μελατο αυγο στο παιδί μου;

ΑΥΓΟ το πολυσυζητημένο!!

Εισαγωγή: η εισαγωγή αυγού μπορεί να γίνει από την αρχή των στερεών. Προτιμάμε να το δίνουμε στον 8ο ώστε να έχουν γίνει αρκετές εισαγωγές για μεσημεριανό και φρούτα και να έχουν καθιερωθεί.
Εισαγωγή κάνουμε με σφηχτο αυγό, διοτι σε περίπτωση αλλεργίας να είναι πιο ηπια τα συμπτώματα. Ξεκινάμε με κρόκο 1/4 την πρώτη μέρα 2/4 την δευτερη και συνεχίζουμε έως ότου φάει όλο το κρόκο. Περιμένουμε να περάσουν λίγες μέρες και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για το ασπραδι. Σε μωρα που έχουν ιστορικό αλλεργιών θα πρέπει να γίνετε πιο αργή εισαγωγή. Δηλαδή την πρώτη μέρα δίνουμε κρόκο όσο το κεφαλακι καρφιτσας τη δεύτερη μέρα λίγο παραπάνω υπολογίζουμε να αυξάνουμε σταδιακά έτσι ώστε ολόκληρος ο κρόκος να δωθεί σε 10 μέρες, περιμένουμε πάλι λίγες μέρες και ακολουθούμε την ίδια διαδικασια για το ασπραδι.
Μετά λοιπόν από την επιτυχημένη εισαγωγή μπορούμε να δίνουμε το αυγό με διάφορους τρόπους ανάλογα πως αρέσει στο μωρό. Το δίνουμε και μελάτο είναι πιο εύπεπτο!!! Ομελέτα, μπανανοτηγανιτες, μαφινς, αυγό με λίγο λάδι κ λεμόνι, αυγό με αβοκάντο και λεμόνι, αυγό με ντομάτα στο τηγανι, σουπες  με αυγολεμονο ακόμα και μέσα στη φρούτο κρέμα εάν εξαντλησουμε όλους τους άλλους τρόπους.
* Πρεπει να δοκιμασουμε πολλές φορές μία γεύση στο μωρό ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν αρεσει δεν τα παραταμε εύκολα έχουμε όμως πάντα στο νου μας ότι η αποστροφη ίσως σχετίζεται με αλλεργία το αυγό είναι λίγο ύπουλο και κάνει και συσσωρευμένη.
Και πάμε τώρα στο κεφάλαιο που φοβίζει περισσότερο!
ΣΑΛΜΟΝΕΛΑ
Ή σαλμονελα είναι ένα επικίνδυνο μικρόβιο βρίσκεται στο αυγό, το κοτόπουλο και άλλα τρόφιμα που ίσως έχουν μολυνθεί. Στο αυγό ή σαλμονελα βρίσκεται κυριως στο τσοφλι. Υπάρχει περίπτωση να περάσει μέσα στο αυγό εάν αυτό έχει ραγίζει ή εάν πληθει που φεύγει η προστατευτική μεμβράνη. Γιαυτό ποτέ δεν πλένουμε τα αυγά, τα αποθηκευουμε πάντα μόνα τους στο ψυγειο να μη έρχονται σε επαφή με άλλα τρόφιμα. Πλένουμε πάντα τα χέρια μας όταν πιάσουμε αυγά πριν πιάσουμε αλλά αντικείμενα ή τρόφιμα και καθαριζουμε τον πάγκο εάν τα ακουμπήσουμε εκεί. Εάν τα αβγά έχουν ακαθαρσίες απλά τα σκουπιζουμε με λίγο χαρτι κουζίνας χωρίς να τα τρίβουμε πολύ. Ή σαλμονελα σκοτώνεται στους 70° όταν βράζουμε το αυγό έχει φτάσει το νερό στους 100° οπότε εάν υπάρχει σαλμονελα εχει σκοτωθεί!!!  Και τέλος μπορούμε να δίνουμε καθημερινά αυγό ακόμα και πάνω από 1!!!