Πως φτιάχνω ζωμο για το μωράκι μου;

Υπάρχουν δύο ζωμοι
Ζωμός με σύνολικο χρονο βρασιματος 2.5 ώρες και το δίνουμε σε 6 μηνών μέχρι να χρονησει
και πολιωρου βρασμού 24 ωρες βράσιμο με slow cooker μπενει στα φαγητά για γεύση ή και σκέτος αν είναι κρυ
"Ο ζωμός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να εισάγουμε ένα βρέφος στις τροφές που μέχρι τώρα έπινε μόνο γάλα. Πλούσιος σε βιταμίνες, μέταλλα ιχνοστοιχεία και πολύτιμο κολλαγόνο και λιπαρά που θρέφει, προστατεύει και προετοιμάζει τον πεπτικό σωλήνα για το ξεκίνημα των στερεών τροφών.
Διαλέγουμε ένα κομμάτι κρέατος με κόκαλο. Ζητάμε απ’τον χασάπη να μας τα σπάσει σε μερίδες ώστε να απελευθερωθούν με τον βρασμό τα θρεπτικά συστατικά από το κόκαλο.
Μερικές καλές επιλογές είναι:
Γαλοπούλα, κόκορα ή κοτόπουλο μπούτι με τη πέτσα του, φτερούγες, λαιμός από κομμάτια ή και ολόκληρο τον κόκορα ή το κοτόπουλο.
Από μοσχάρι ή και βουβάλι επιλέγουμε κομμάτι που να έχει ζελέ και λίπος. Αυτό μπορεί να είναι ελιά, χτένι, σπάλα, κιλότο, στηθοπλευρές, στήθος, κότσι, ποντίκι κλπ
Κατσικάκι ή αρνάκι χεράκι ή πόδι ή κεφαλάκι που κάνει εξαιρετικό ζωμό.
Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση και την βάζουμε στη φωτιά. Αφού βράσει βουτάμε τα κομμάτια του κρέατος και χαμηλώνουμε την ένταση της θερμοκρασίας, καπακώνουμε τη κατσαρόλα κι αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 2 με 2,5 ώρες (αναλόγως τη ποσότητα που φτιάχνουμε) μέχρι να δούμε ότι το κρέας ξεκολλάει από τα κόκκαλα και έχει μαλακώσει τελείως.
Ξεψαχνίζουμε το κρέας από τα κόκαλα και κρατάμε τα λιπάκια και τους ιστούς μαζί με το κρέας. Χρίζουμε σε μερίδες (60-70γρ περίπου) και το αποθηκεύουμε στη κατάψυξη μέχρι να έρθει η ώρα να εισαχθεί στη διατροφή του παιδιού (γύρω στις 9-12 μέρες από το ξεκίνημα με τον ζωμό) Διαφορετικά αν δε θέλουμε να το καταψύξουμε, το καταναλώνουμε εμείς και όταν έρθει η ώρα φτιάχνουμε φρέσκο για το παιδί.
Σουρώνουμε τον ζωμό και τον φιλάμε σε γυάλινα βαζάκια ή τάπερ που μπορούν να αποθηκευτούν εύκολα σε κατάψυξη. Κρατάμε το 1/3 περίπου στη συντήρηση του ψυγείου και τα υπόλοιπα αφού κρυώσουν πολύ καλά τότε τα μεταφέρουμε στην κατάψυξη ή στον καταψύκτη μας.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αφήνουμε τουλάχιστον 2-3 δάχτυλα κενό και δε γεμίζουμε το βάζο μέχρι πάνω διαφορετικά θα σπάσει. Επίσης αν είναι έστω και λίγο χλιαρός ο ζωμός και μπει κατάψυξη τότε τα βάζα θα σπάσουν. Για να σιγουρευτούμε ότι είναι σε καλή θερμοκρασία για να μπουν κατάψυξη, τα αφήνουμε (αφού κρυώσουν) στη συντήρηση του ψυγείου για περίπου 3-4 ώρες και μετά τα μεταφέρουμε κατάψυξη.
Είναι λογικό να διαχωριστεί το λίπος από τον ζωμό. Αυτό το λίπος δε το πετάμε αλλά το δίνουμε στο παιδί. Περιέχει πλήθος θρεπτικών συστατικών και λιπαρών που χρειάζεται το μωρό για τον ραγδαία αναπτυσσόμενο εγκέφαλό και νευρικό του σύστημα.
Όταν έρθει η ώρα λοιπόν να ξεκινήσουμε, ζεσταίνουμε μια μικρή ποσότητα και προσφέρουμε στο παιδί μερικές κουταλιές. Καλό είναι να προσφέρουμε με κουταλάκι ή σε κυπελάκι κι όχι σε μπιμπερό, για να αρχίσει το παιδί να καταλαβαίνει τη διαφορά γεύσης και τρόπο σίτισης.
3 πρώτες μέρες προφέρουμε ζωμό χλιαρό όσο επιθυμεί το παιδί. Προσοχή στα βρέφη που θηλάζουν, προσφέρουμε στήθος πριν ή και μετά από κάθε γεύμα για να μη κινδυνέψει ο θηλασμός και η παραγωγή μας."